Odpowiednie wyposażenie kuchni jako gwarancja smacznego posiłku

W moim rodzinnym domu zwykło się mawiać, że dobry kucharz potrafi przygotować coś z niczego. Do tego nie będzie wcale potrzebował, by to zrobić, jakichś wyszukanych gadżetów, naczyń i akcesoriów kuchennych. Cóż, w tym miejscu, nawiązując do powyższego stwierdzenia, muszę z przykrością przyznać, że albo nie jestem w takim razie dobrym kucharzem, albo po prostu lubię otaczać się rozmaitymi gadżetami, które ułatwiają życie kucharza amatora. Moja kuchnia pełna jest bowiem przyborów kuchennych, z których rezygnuje wiele współczesnych pań domu.

Z całą pewnością i stanowczością, jako posiadacz wielu kuchennych akcesoriów, mogę przyznać, że znacznie ułatwiają one gotowanie i przygotowywanie posiłków, czyniąc je tym samym przyjemniejszym i prostszym. Co istotne, potrafią także znacznie skrócić czas, jaki trzeba przeznaczyć na ich przygotowanie. Choć dla wielu osób, być może nie ma to większego znaczenia, dla mnie, jako kobiety wiecznie zabieganej, jest kluczowe. Mając świadomość, że muszę pogodzić pracę zawodową z wychowaniem dzieci i prowadzeniem domu pozwalam sobie na tę odrobinę ekstrawagancji i kupuję coraz to nowe wyposażenie kuchni. O tym, czym posługuję się w kuchni i co moim zadaniem warto mieć, możesz przeczytać poniżej.

Wyposażenie kuchni, które przyda się w każdej kuchni

Wymieniając poszczególne elementy wyposażenia mojej kuchni, nie będę się oczywiście koncentrować ma tych elementach, które znajdują się w każdym domu, ale na takich, których w większości nie ma.

Sokownik

Jeśli lubisz smaczne i zdrowe soki, bez dodatku zbędnych i niezdrowych składników, możesz moim przykładem, zacząć przygotowywać je samodzielnie. Poświęcając na to zaledwie 2 – 3 dni (po kilka godzin dziennie), będziesz w stanie zaopatrzyć spiżarnię w soki na cały sezon jesienno – zimowy. Sokownik znacznie skraca czas robienia soków i ułatwia pracę.

Garnek to gotowania na parze

Jako że jestem zwolennikiem zdrowego odżywiania, już od dłuższego czasu posługuję się w mojej kuchni, garnkiem do gotowania na parze. Dzięki temu, że posiada on kilka ustawianych na sobie elementów, umożliwia jednoczesne gotowanie kilku składników potrawy. Przy jego pomocy za jednym razem ugotujesz  ziemniaki, mięso oraz warzywa do mięsa.

Garnek rzymski

Żartobliwie można byłoby powiedzieć, że to garnek z tradycją, ponieważ swoje potrawy przygotowywali w nim już starożytni rzymianie. Dziś znów wraca do łask, a to za sprawą tego, że coraz więcej dbamy o nasze zdrowie i odpowiednie żywienie. Garnek rzymski umożliwia przygotowywanie smacznych i soczystych potraw, w tym mięs, bez dodatku tłuszczu.

Szybkowar

Jak sama nazwa wskazuje, z jego pomocą przygotujesz potrawę znacznie szybciej niż przy tradycyjnym gotowaniu. Szybkowar cechuje się tym, że posiada specjalny mechanizm zamykający, który sprawia, że pokrywka garnka szczelnie do niego przylega. W trakcie gotowania wytwarza się w nim wysokie ciśnienie, które powoduje też wzrost temperatury wrzenia wody. Choć umieszczony na pokrywce gwizdek sprawia, że jest to hałaśliwe urządzenie, bez wątpienia jest też jednym z moich ulubionych. Przy jego pomocy jestem w stanie wyczarować niezwykłe potrawy w zaledwie kilkanaście minut.

Wspomniałam tu chyba o wszystkich, moim zdaniem najciekawszych elementach wyposażenia kuchni służących do gotowania.  O innych, ułatwiających krojenie, szatkowanie, miksowanie itd. opowiem wam innym razem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge