Przepis na chłodnik litewski w moim wykonaniu

Przepis na chłodnik litewski, nazywany też chłodnikiem z botwinką  jest łatwy w przygotowaniu. Jako potrawa smaczna i zdrowa dość często gości w mojej kuchni. W wersji klasycznej przygotowuje się go z botwinki, ogórków i śmietany. Chłodnik  można przygotowywać na bazie mięsa lub w wersji bezmięsnej.

Przepis na chłodnik litewski kojarzy mi się z wiosną i świeżymi warzywami. Jest to jeden z moich ulubionych chłodników, dlatego, gdy tylko zrobi się ciepło, dość często pojawia się na moim stole. Idealnie nadaje się na ciepłe dni i upały. Jego przygotowanie nie jest czasochłonne. Wystarczy zaledwie pół godziny, by wyczarować przepyszny obiad, w którym zasmakuje cała rodzina.

Przepis na chłodnik litewski – jak go przygotować

Choć początkowo nie wszyscy w moim domu byli entuzjastami chłodników, przepis na chłodnik litewski pomógł mi ich przekonać do zup podawanych na zimno. Tera, gdy tylko zrobi się cieplej, przygotowujemy je bardzo często. Chodnik litewski przygotowany na bazie świeżysz, młodych warzyw, nie tylko ma w sobie mnóstwo odżywczych i cennych dla organizmu składników, ale też daje przyjemne orzeźwienie w upale dni.

Jakie składniki będą potrzebne, by przygotować chłodnik litewski

Przygotowanie chłodnika musisz rozpocząć od zgromadzenia niezbędnych składników, czyli:

  • pęczek botwinki,
  • 4 ogórki,
  • ząbek czosnku,
  • mały pęczek koperku,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • litr jogurtu, maślanki lub kefiru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 4 jajka,
  • sól.

Sposób przygotowania

Na początek przygotuj botwinkę. Dokładnie umyj, a następnie pokrój buraki botwiny na ćwiartki, a jej łodygi i liście na kawałki o długości około 0,5 cm. Niekiedy, jeśli botwinki jest mało, możesz dodać też buraka. Pokrojone warzywa zalej jedną szklanką gorącej wody, dodaj sok z cytryny i całość gotuj w garnku przez czas okołu 15 minut. Sok z cytryny dodaje się do chłodnika dla nadania mu smaku i zachowania jego żywego koloru. Po 15 minutach należy odstawić botwinkę do ostygnięcia.

W kolejnym kroku należy zmieszać śmietanę z kefirem, jogurtem lub maślanką (zależnie od tego, który ze składników wybierzesz). Kiedy chłodnik jeszcze stygnie obierz ogórki i pokrój je na ćwiartki, posiekaj też koperek. Po przestygnięciu botwinki dodaj do niej pokrojone warzywa oraz śmietanę z jogurtem (względnie maślanką lub kefirem). Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posól do smaku i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany chodnik odstaw do lodówki.

W międzyczasie ugotuj jajka na twardo. Po schłodzeniu można podawaj chłodnik litewski razem z połówkami jajek.

Mam nadzieję, że przekonał was mój przepis na chłodnik litewski. Smaczny, zdrowy i  łatwy w przygotowaniu będzie idealny na upalne dni.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge