Przetwory z pigwy na zimę i nie tylko

Zdrowy styl życia spowodował, że coraz chętniej samodzielnie przyrządzamy przetwory czy soki, które są w pełni naturalne. Wiemy co do nich dodajemy. Przetwory z pigwy na zimę i w porze letniej? Czemu nie! Dżemy, które przyrządziliśmy właśnie w zimie, możemy kosztować już teraz. Po co czekać do zimy? Jako deser będą smakowały wybornie. A do tego pigwę możemy wykorzystać do soków i napojów, które na upalną porę będą w sam raz.

Przetwory z pigwy na zimę – kiedy zbierać owoce?

Jeśli chcemy przyrządzić przetwory z pigwy na zimę, warto już teraz poszukać ciekawych przepisów. Zastanowić się, co przyda się do przetworów, gdzie znajdziemy dla nich miejsce i przede wszystkim, jak wykorzystamy pigwę. W końcu pory przejściowe ulegają coraz większemu zatarciu, śnieg zaskakuje nas w maju lub przychodzi zdecydowanie wcześniej, a pigwę należy zbierać już po pierwszych przymrozkach.

Nie ma co się spieszyć, bo delikatnie przemrożona pigwa staje się łagodniejsza w swoim smaku. Przyjrzyjmy się jednak już teraz, co nam oferuje ten specyficzny owoc.

Do przygotowania aromatycznej konfitury potrzeba zwykle 1 kilograma owoców, 1 kilograma cukru oraz 1,5 szklanki wody. Z kolei, by zrobić delikatny mus na przykład pigwowo-jabłkowy, wystarczy 1 owoc pigwy, 3 jabłka, pół szklanki cukru i sok z cytryny. Taki mus idealnie nadaje się do sosów oraz, jako dodatek do deserów i ciast. Być może w naszych ogrodach i na działkach, właśnie dojrzewa, gruszkowata w swoim kształcie pigwa? Przyrządzenie z niej musu lub konfitury to pomysł idealny!

Latem możemy przygotować sok z pigwy, który w lodówce przetrwa nawet 2-3 tygodnie, jeśli nie będziemy go pasteryzować. Dzięki niemu chłodny napój z dodatkiem cynamonu i miodu, orzeźwi, a smakować będzie wybornie.

Dlaczego pigwa?

W pigwie znajdujemy mnóstwo makro i mikroelementów. Do tego witaminy, olejki eteryczne, garbniki oraz pektyny. Nadto kwasy organiczne i antocyjany. W pigwie występują aminokwasy, dzięki którym poprawimy pracę układu pokarmowego i wspomożemy funkcjonowanie układu odpornościowego.

Część z wartościowych substancji ulega rozkładowi podczas obróbki, ale jeśli zdecydujemy się na nią szybko, uda się zachować i tak sporą ilość cennych składników.

Pigwa jest specyficzna, jeśli chodzi o smak. Jest twarda i cierpka, zatem nie nadaje się do spożycia na surowo. Za to w formie przetworów, musów, dodatków, soków i nalewek, zachwyca. Smakiem i aromatem.

Sprawdźmy, czego brakuje w naszej kuchni. Zaopatrzmy się w kolorowe słoiki czy kształtne pojemniczki, w których przechowany konfitury. Wybierzmy butelki na nalewki oraz dzbanki, w których latem podamy orzeźwiający sok. Przetwory z pigwy na zimę będą smakować doskonale. Konfiturę dodamy nawet do rozgrzewającej herbaty. Latem zaś zafundujemy sobie wyśmienite ciasto, chłodny napój lub inny pyszny deser.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge