Jak zadbać o formy do pieczenia, by posłużyły długi czas

Dostępność różnych form i blach do pieczenia sprawia, że w domowym kuchennym zaciszu, możemy przyrządzać najrozmaitsze pieczone smakołyki. Blachy i formy dobieramy do potraw czy ciast, które pieczemy najczęściej. Zadbać trzeba jednak o każdą z nich, by posłużyły nam przez możliwie długi czas. Liczy się również sposób użytkowania decydujący o ich trwałości. Doradzamy, w jaki sposób obchodzić się z domowymi formami, w zależności od materiałów, z jakich są wykonane.

Blachy aluminiowe i ocynkowane

Aluminiowe i ocynkowane blaszki to najtańsze rozwiązania. Lekkie, bezproblemowe w użytkowaniu, pozwalające piec nie tylko ciasta, ale i pasztety, mięsa, zapiekanki. Minusem jest ich najmniejsza trwałość, bo mogą szybko zardzewieć. Przy odpowiednim użytkowaniu i późniejszym przechowywaniu, jesteśmy w stanie wydłużyć ich życie w naszych kuchniach.

Aluminiowa lub ocynkowana blacha do pieczenia, wymaga smarowania tłuszczem, ewentualnie podsypywania mąką, przed wlaniem ciasta. W ten sposób unikamy przypaleń i wyjmujemy ciasta bez konieczności stosowania ostrych narzędzi. Później blaszkę myjemy i dokładnie wycieramy do sucha. Chroniąc przed wilgocią i nie dopuszczając do zbyt długiego pozostawania produktu w kontakcie z metalem, przedłużamy życie tego typu formie.

Pamiętamy również o tym, by metalowe formy myć tylko i wyłącznie ręcznie. Gdy postawimy na te dodatkowo opatrzone powłokami nieprzywierający, powinniśmy zainwestować w drewniane lub silikonowe akcesoria, by nie porysować powłoki.

Szklane i ceramiczne formy

Szklane i ceramiczne formy oraz naczynia są wysoce odporne. Na uszkodzenia, wysoką temperaturę czy cięcia przez ostre narzędzia kuchenne. Ze względu na ciężar i zastosowany materiał, wykazują podatność na stłuczenia, głównie podczas upadków.

Takie naczynia i formy umyjemy w zmywarce. Nie będzie się ich imać rdza. Musimy zadbać przede wszystkim o to, by ich nie potłuc. Poza tym aspektem, z pewnością długo przetrwają w naszych kuchniach.

Kolorowe silikonowe wykonania

Silikon jest najdroższy, ale i posiada sporo zalet. Bezpieczny w kontakcie z produktami spożywczymi. Odporny na wysokie, ale i niskie temperatury, a także gwałtowne ich zmiany. Nie przechodzi zapachami, a elastyczność pozwala taką formę złożyć, zgiąć, zwinąć i schować w dowolnym miejscu. Po wyjęciu na nowo przyjmuje swój pierwotny kształt.

Silikon nie jest odporny na cięcia ostrymi narzędziami kuchennymi. Poza tym nie sprawia żadnych więcej problemów. Łatwość utrzymania w czystości to dodatkowy atut.

Jeśli tylko zadbamy o to, by wybrane blaszki użytkować zgodnie z ich przeznaczeniem, przechowywać w odpowiedni sposób, to z pewnością posłużą nam długi czas. Nie będą niszczeć i za każdym razem zaoferują wyjątkowe wypieki. Jeśli mamy wątpliwości, korzystajmy z podpowiedzi – informacji każdorazowo zawartych na opakowaniu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge